**Rakkaudesta Pavlovaan – klassinen jälkiruoka uudella twistillä**



Nykyään ruokapöydän ehdoton tähti on usein jälkiruoka. Kun muussa menussa on tullut hyödynnettyä kaikki edellisillä kerroilla opitut niksit, on jälkiruoka se juttu, johon panostetaan viimeiseen asti. Tänään esittelemme yhden makoisan klassikon uudella ilmeellä ja kerromme, kuinka siitä saa todellisen showstopperin isommankin seurueen eteen – rakkaudella, Pavlova.

Pavlova on klassinen jälkiruoka, joka on saanut nimensä venäläisen ballerinan, Anna Pavlovan, mukaan. Se on kevyt, ilmava marenkikakku, joka yleensä täytetään kermaan ja hedelmiin. Kaikki jälkiruokien ystävät tuntevat varmasti tämän tarjoilun, mutta kuinka moni on uskaltanut kokeilla jotain uutta makuyhdistelmien suhteen?

Tällä kertaa jätämme mansikat ja kiivit kaupan hyllylle, ja tartumme sen sijaan syksyn satoon, omenoihin ja puolukoihin, joita näin syksyllä saamme suoraan luonnosta. Puolukan kirpeys ja omenan makeus antavat vastapainon makealle marengille ja kermalle. Lisäämme täyteen vielä tuoretta minttua tuomaan raikkautta ja konjakkia syventämään makua.

Valmistus on helppoa, mutta vaatii hieman aikaa, kuten hyvä jälkiruoka yleensäkin. Marenki vaatii leivinuunissa useamman tunnin, mutta odotus palkitaan. Lopputuloksena on herkullinen, suussa sulava jälkiruoka, joka on täynnä erilaisia makuja ja tekstuurien kontrasteja.

Rakkaudesta taikinaan, rakkaudesta uuniin, rakkaudesta suomalaiseen luontoon ja sen antimiiin, syntyy Rakkaudesta Pavlova. Upea, uusi tulkinta vanhasta klassikosta, joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin.

Kirjoittamassamme reseptissä otamme kantaa siihen, että jokaisen kokkaajan tulisi rohkeammin kokeilla tuttujen reseptien tuunaamista oman maun mukaan. Rakkaudesta ruokaan ja makuihin syntyy uusia herkullisia yhdistelmiä, jotka eivät jää vain yhden illan tarjoiluiksi, vaan jäävät mieliin ja makuhermoihin makumuistoina.

Loppusanat

Ruoanlaitto ei ole rakettitiedettä, ei edes silloin kun kyseessä on jälkiruoka. Hyvässä ruoassa, kuten Pavlovassa, on kyse rakkaudesta raaka-aineisiin, rakkaudesta valmistusprosessiin ja ennen kaikkea rakkaudesta ihaniin makuihin. Kokeile rohkeasti erilaisia makuja, ja muista – paras jälkiruoka on se, jonka syöt hymyssä suin.